현석쌤: Let me ask you a question. Do you buy Kimchi that you eat for your family, or do you make it yourself?
안젤쌤: I definitely buy. I know some people definitely like the taste of home made Kimchi. I, too, like the taste of home-made Kimchi. But, unfortunately, If I were to make it, the taste wouldn't come.
현석쌤: A lot of people buy Kimchi these days and because of that, the industry is getting bigger, the quality of their products are only getting better.
안젤쌤: I kind of say, though. Yeah, some brands, it's quite delicious.
Despite being rather labor intensive, the process of making Kimchi is not actually that hard. Like most things, many hands make right light work. So, grab a few friends and make a party out of it. Once the Kimchi is made, it will keep for several months, so the party can keep going.
다소 손이 많이 가긴 하지만, 김치 만드는 과정은 실제로 그다지(that) 어렵지 않다. 대부분의 일과 마찬가지로, 여러 사람의 손길이 있으면 쉬워진다. 그러니, 친구 몇명을 붙잡고, 그걸로 파티를 열어보자. 일단 김치는 담그면 수개월 동안 보관하기 마련이라 파티는 계속될 수 있다.
** grab 움켜쥐다. 붙잡다
** many hands 여러 사람이 참여하면,
** labor intensive 손이 많이 들어가는; 노동집약적인
Thankfully, the ingredients to make Kimchi aren't too hard to find, nor are they too expensive. In fact, nearly everything you will need can be found at your run-of-the-mill grocery store. For those odds and ends you can't find, check out your local Asian market. If all else fails, try the internet.
다행히도, 김치를 담그는 재료를 너무 구하기 어렵거나 않고, 비싸지도 않다. 사실 거의 필요한 모든 것은 평범한 식료품점에서 구할 수 있다. 그 외의 자잘한 부재료를 찾을 수 없다면, 근처의 아시안마켓을 확인해봐라. 다 없으면, 인터넷에서 찾아봐라.
** odds and ends 자질구레한 miscellaneous; typically little stuff, not too significant
The upside of making your own Kimchi is that you can control what those goes into it. If you want organic Kimchi, then organic Kimchi you should shall have. You are also able to control a lot more variables such as the level of spiciness, fermentation, and other flavorings that go into the recipe.
김치를 스스로 만들면 그 안에 무엇을 넣을지 조절할 수 있다는 게 장점이다. 만약에 유기농김치를 원한다면, 유기농 김치를 갖게 될 것이다. 매운 맛의 정도와 발효, 레시피에 들어가는 각종 양념과 같이 훨씬 더 많은 변수를 조절하는 것도 가능하다.
** variable 변수
** upside 장점 <-> downside 단점;하락
** If you want something, something you shall have
If you love Kimchi and are starting to add it to your regular shopping list, then it’s definitely worth making on your own. One afternoon of flavor labor will give you weeks or even months of very inexpensive home-made Kimchi. If Kimchi is just an occasional thing for you, pay for the good stuff. A jar will keep for months, so it’s worth paying a few extra dollars for something you really like.
김치를 너무 좋아하고 주기적인 쇼핑 목록에 추가하기 시작했다면, 당연히 직접 만들볼 가치가 있다. 반나절의 수고로 그리 비싸지 않은 수제 김치를 몇개월 동안 먹게 된다. 만약에 김치가 그냥 가끔씩 먹는 것이라면, 좋은 김치에 돈을 써라. 김치 한 통 사면 몇개월 동안 가기 마련이니, 진짜 좋아하는 것을 위해 몇 달러를 더 지불할 가치가 있다.
** occasional 가끔씩 not regularly
출처 EBS 오디오 어학당 5dang.ebs.co.kr 귀가 트이는 영어 Sould We Make or Buy Kimchi in the U.S.? 미국에서 김치를 담가야 할까, 구입해야 할까?
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